(Re)comença el desmuntatge del gallec

30 d’abril de 2009

El nou Govern de Galícia, en mans dels nacionalistes espanyols, s’ha posat immediatament a fer feina. Mitjançant una circular, l’executiu del PP deixarà clar a tots els centres educatius del país que els alumnes tenen total llibertat per triar l’idioma en què parlaran a classe i en què faran els exàmens. Una fal·làcia: quan la tria només pot anar en una direcció (la de l’ús de l’espanyol a tothora per part dels monolingües castellans funcionals), no hi ha llibertat que valgui.

Amb raó, les entitats en defensa del gallec assenyalen que la llengua més feble (la gallega) és, inevitablement, la que sortirà perjudicada per aquesta falsa llibertat d’elecció que preconitza el PP. Allà on la transmissió generacional del gallec és dèbil, on l’ús social de la llengua pateix en molts àmbits i on el conservadorisme hispànic es manté amb força, tota política que no es faci a favor d’aquesta llengua es fa, de facto, en contra d’ella. D’això, el PP n’és ben conscient, malgrat que aparenti voler donar una pseudollibertat als alumnes que mai es plantejaria en cap altre àmbit.

El panorama a Galícia fa mala cara. Si el PP confirma aquesta aposta per l’impuls desacomplexat a l’espanyol, s’albiren temps durs per a la llengua gallega. Aquests quatre anys poden fer-se molt llargs.

Anuncis

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. He estudiat, he treballat, (això es historia passada i forma part de la meva vida anterior) i ara no importa ni el què ni ha on, estic feliçment casat i enamorat de la meva família, soc pare de tres fills i avi de vuit nets, exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no es per amagar-me de res, ben al contrari, ho es per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, es ben cert), però una llobera es un cau d'un llop. I com dic a la capçalera del bloc, A la recerca de valors… , i també perquè es una finestra oberta al mon que em permet participar-hi, sense interpretacions d’altres que m’ho impedeixin.
Aquesta entrada ha esta publicada en Llengua. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s