La crisi econòmica té les seves arrels en la crisi espiritual i moral que pateix la humanitat

La crisi econòmica que pateix actualment el món ve de lluny: té molt a veure amb la gran crisi espiritual i moral que pateix la humanitat des de fa molt temps. La globalització de l’individualisme i el culte al benestar material han esdevingut la nova religió del món modern. Representants de diverses confessions religioses així ho van posar de manifest després d’analitzar, des del particular punt de vista de cadascun d’ells, el paper que juguen les religions en un món en crisi en una trobada organitzada pel Centre d’Estudis Jordi Pujol (CEJP) en el marc del seminari Religions i espiritualitat en un món en crisi.

El participants en la darrera sessió del seminari –la quarta– també van coincidir en assenyalar que aquesta crisi d’espiritualitat afecta a totes les religions per igual. Per tant, atès que “la crisi de valors té dimensions globals les solucions també han de ser globals”, va apuntar Eliseu Vila, canonge de la Catedral Anglicana de Madrid. Segons el representant dels cristians protestants “les confessions cristianes han d’unir esforços per recuperar els valors de les arrels cristianes, que sempre han sigut un factor de cohesió social i de progrés moral”.

Per Jorge Burdman, representant de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB) per al Diàleg Interreligiós, la societat, sobretot l’occidental, “cada cop està més allunyada dels valors senzills i és més individualista i caníbal, i les religions, per la seva part s’han allunyat de la gent sense adonar-se’n”. Najem Al Hassan, director i imam del Centre Islàmic de Barcelona, també va coincidir en aquesta diagnosi del seu company de taula jueu: “El món s’ha convertit en una selva, cal tornar als llibres sagrats, i els missatgers de Déu hem d’aconseguir de nou que l’església o la mesquita tornin a ser un bon refugi per a la gent. Actualment –va afegir– els representants de les religions hem de saber jugar molt bé el nostre paper, doncs hem d’alleugerir espiritualment a les persones angoixades per la crisi”.

En aquest sentit, el portaveu de la religió musulmana va indicar que malgrat tot “la crisi pot ser bona pels éssers humans, ja que pot ser la guspira que els desperti i els llenci a la recerca de solucions, a tornar a escoltar la paraula de Déu”. El delegat d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses de l’Arquebisbat de Barcelona, monsenyor Jaume González-Agápito, va assegurar –citant al Papa Benet XVI– que “cal retornar a l’essència del cristianisme, i sobretot a la seva vessant espiritual”. El representant dels catòlics en aquesta sessió del seminari va agregar que si no ho fem “el capitalisme i el consumisme desbocat ens aboquen sense remei a una vida sense nord”. Així mateix, fa afegir que no podem continuar ignorant les nostres arrels espirituals i caure en braços, “com han fet molts progres de la burgesia catalana, de les filosofies orientals i de l’esoterisme”.

El reverend Polycarpos Stavrópoulos, metropolità d’Espanya i Portugal del Patriarcat Ecumènic, també va abonar la teoria de que “la crisi és una malaltia espiritual que ens afecta a tots. Ara bé, només admetent la malaltia es pot emprendre la curació, i l’església és l’únic lloc que tenen els homes per curar-se”. Segons el representant de la fe ortodoxa, “avui dia l’indiferentisme religiós és més present que mai”. Aquest fet abona, al seu parer, la manca de valors que tenen les generacions actuals: “no en tenen perquè no els han trobat ni han sabut on cercar-los”.

La darrera sessió del seminari va ser presentada i moderada per Jordi Pujol. Durant la seva intervenció l’expresident de la Generalitat va tornar a reclamar que “cal donar respostes a la gent que anhela valors, espiritualitat i esperança” i va recordar als representants de totes les religions presents a l’acte que la Pasqua dels cristians, la resurrecció de Jesucrist, en el fons significa “la renovació de l’esperit vital, del desig de ser. Totes les religions –va dir– tenen la seva versió de la resurrecció, del ressorgiment, de les ganes de viure”.

El seminari Religions i espiritualitat en un món en crisi s’ha desenvolupat en quatre sessions diferents al llarg dels mesos de maig i juny. El seminari ha abordat el fet religiós des de diferents vessants: sociològica, antropològica, política i dialogal. Totes les sessions s’han realitzat a la sala cotxeres del Palau Robert de Barcelona i han comptat amb una gran afluència de públic.


Detalls de la taula rodona

“Les religions en un món en crisi”

  • Rvd. Dr. Eliseu Vila. Canonge de la Catedral Anglicana de Madrid.
  • Rvd. Mons Policarpo Stavrópoulos. Metropolita d’Espanya i Portugal del Patriarcat Ecumènic.
  • Sr. Jorge Burdman. Representant de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB)
  • Sr. Najem Al Hassan. Director i imam del Centre Islàmic de Barcelona
  • Mons. Jaume González-Agàpito. Delegat d’Ecumenisme i Relacions Iterreligioses a l’Arquebisbat de Barcelona

  • Dia: dijous, 11 de juny de 2009
  • Hora: 19.30h
  • Lloc: Sala cotxeres del Palau Robert
  • Adreça: Passeig de Gràcia, 107 de Barcelona

Galeria d’imatges

Els ponents a la taula rodona El públic assistent

banner seminari

Ponents:

Documents d’interès:

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. He estudiat, he treballat, (això es historia passada i forma part de la meva vida anterior) i ara no importa ni el què ni ha on, estic feliçment casat i enamorat de la meva família, soc pare de tres fills i avi de vuit nets, exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no es per amagar-me de res, ben al contrari, ho es per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, es ben cert), però una llobera es un cau d'un llop. I com dic a la capçalera del bloc, A la recerca de valors… , i també perquè es una finestra oberta al mon que em permet participar-hi, sense interpretacions d’altres que m’ho impedeixin.
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s