Por de la pregunta i de la resposta

elpunt.cat – el contrapunt
03/09/09 02:00 manuel cuyàsemail protegit // <![CDATA[
document.write( ” );
// ]]>

El setembre del 2006, ara fa exactament tres anys, l’Ajuntament d’Arenys de Munt va celebrar una consulta popular per saber si els ciutadans estaven a favor o en contra de la urbanització de la Riera, carrer vertebral del poble. En aquell moment ni l’Estat ni ningú va pensar a impugnar la consulta o invalidar els resultats, que eren vinculants: si els veïns volien la riera coberta, com era el desig de l’Ajuntament, la riera es cobria, i si no, com volien algunes forces progressistes i malgrat tot conservacionistes, es deixaria de sorra, com estava.

Ara el govern espanyol recorre contra la consulta que el mateix Ajuntament, a iniciativa d’algunes entitats cíviques, vol fer el dia 13, dos dies després de la Diada, sobre si els vilatans estan a favor o en contra de la independència de Catalunya. El govern espanyol es basa en la llei de règim local, que impedeix aquestes consultes però, com que va deixar passar la primera, vol dir que allò que a l’Estat realment li cou és la pregunta i la resposta que la d’ara pugui obtenir, sobretot tenint en compte que els referèndums es fan per guanyar-los i que a Arenys de Munt els que l’organitzen volen que la resposta sigui favorable a la independència. I això que aquest cop el resultat no seria, evidentment, vinculant. També té por el govern espanyol –i la seva delegació a Catalunya– que l’exemple s’estengui i més pobles organitzin consultes semblants. El recurs governamental és un greuge a la llibertat d’expressió i a la independència dels ajuntaments, amb la connivència de Falange Española, que havia amenaçat de fer soroll el dia de la consulta, i de Ciutadans/Ciudadanos, que havien presentat denúncia. Dues forces que, tot i no tenir representació a l’Ajuntament d’Arenys de Munt, es veu que gaudeixen de més autoritat que els partits municipals que van votar a favor de la consulta. És també una desautorització al govern de la Generalitat, que fins ahir no va fer públic que posava condicions a la manifestació de Falange. Per tant, en nom de la llibertat d’expressió i de l’autonomia nacional i municipal, la consulta s’ha de fer, de la mateixa manera que Falange s’ha de poder manifestar, d’acord amb el permís d’ Interior.

Tot s’ha de dir. En el referèndum del 2006 sobre la urbanització de la riera va sortir derrotada la tesi dels progressistes-conservacionistes, molts dels quals són els inspiradors de la consulta d’ara. Van quedar tan desconcertats que van intentar impugnar-ne el resultat basant-se en les mateixes lleis que esgrimeix l’Estat per impedir la consulta del dia 13.

Recurs de l’Estat contra el referèndum sobre la independència a Arenys de Munt

Assegura que vulnera la llei de bases de règim local perquè afecta una qüestió «d’especial transcendència política»

03/09/09 02:00 BarcelonaCLARA RIBAS / AGÈNCIES

Una de les pancartes que crida a votar si a Arenys. Foto: E.F.

L’advocacia de l’Estat espanyol va presentar ahir al jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona un recurs contra la celebració del referèndum convocat pel dia 13 a Arenys de Munt, en què els veïns han de ser consultats sobre la independència de Catalunya. Així ho van confirmar ahir fonts oficials, que van recordar que l’advocacia de l’Estat ja va elaborar a principis d’agost un informe sobre l’assumpte, que va ser remès a la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, que va demanar a les autoritats locals d’Arenys de Munt la paralització de la consulta. D’altra banda, l’alcalde de Seròs va anunciar ahir que aquesta població del Segrià també es planteja fer una consulta popular per la independència i va fer una crida a impulsar-los «perquè ara és el moment».

La pregunta que es plantejarà als veïns del municipi el pròxim dia 13 en el referèndum, que ha rebut el suport pels grups municipals de CiU, ERC, CUP i Arenys 2000, és la següent: «Està vostè a favor que Catalunya sigui un estat sobirà, social i democràtic?». Així es va acordar en el ple de l’Ajuntament d’Arenys de Munt el passat 4 de juny, en el qual es va aprovar l’adhesió i el suport a la iniciativa legislativa popular del Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació (MAPA) per fer la consulta. Suport que es va concretar, entre d’altres coses, amb la cessió d’un local municipal per dur a terme la consulta. Ahir, justament, els promotors estudiaven, com a una possible opció, que la votació no es fes en un edifici municipal com a fórmula per esquivar el recurs de l’Estat.

L’òrgan estatal considera que la iniciativa vulnera «la competència exclusiva de l’Estat per convocar referèndums sobre qüestions d’especial transcendència política» i es basa en l’incompliment de l’article 66 de la llei de bases de règim local. En aquest article s’estableix que «els actes o acords de les entitats locals que menyscabin competències de l’Estat o de les comunitats autònomes, interfereixin el seu exercici o excedeixin de la competència d’aquestes entitats podran ser impugnats per qualsevol dels procediments previstos». L’advocacia de l’Estat considera, per altra banda, que «és evident que una consulta popular relativa a si es dóna o no suport a la secessió d’una part del territori nacional perquè es converteixi en un estat independent és una qüestió de transcendència política nacional com les que se citen en l’article 92 de la Constitució», s’hi afegeix al recurs.

En el recurs es demana, a més, com a mesura cautelar, la suspensió del referèndum, ja que, segons s’adverteix al text: «Podria suposar un exemple en el qual es podrien basar altres municipis o administracions, i hi podria haver un clar efecte multiplicador.» De fet, els organitzadors de la consulta han assegurat que una quarantena de municipis s’han interessat per l’experiència.

L’advocacia assegura que ja va elaborar un informe a principis d’agost en el qual concloïa que l’acord municipal vulnerava la llei i instava la Delegació del Govern espanyol a Catalunya a requerir a l’Ajuntament que acordés la seva anul·lació.

El mateix havia estat reclamat per Ciutadans, que va presentar dimarts una instància per escrit a la Delegació del Govern de l’Estat i al Departament de Governació de la Generalitat perquè s’aturés la consulta popular. Per Ciutadans, la celebració del referèndum és «il·legal i no es pot permetre en un estat de dret».

L’anunci de la celebració del referèndum va provocar també el rebuig de la Falange, que va aconseguir que s’autoritzés una manifestació pel mateix dia 13 de setembre, fet que va provocar alarma per possibles enfrontaments, i que va fer que el secretari general del Departament d’Interior, Joan Boada, hagués de garantir la seguretat dels veïns del municipi. Ahir, però, Interior va decidir traslladar la manifestació dels falangistes al dia 20, a la mateixa hora i lloc.

CiU, sorpresa per l’actuació de l’Estat, ja que creu que és una acció «privada»

C.R

El diputat de CiU al Parlament de Catalunya, Lluís M. Corominas, va mostrar ahir en un comunicat la seva «sorpresa» per la decisió del govern espanyol i va recordar que «la consulta ha estat convocada per l’entitat privada Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació i, per tant, difícilment es pot vulnerar la llei de bases del règim local». Corominas sí que es va mostrar crític amb la decisió d’Interior de permetre la convocatòria de dues manifestacions –una convocada per Falange i una altra per Maulets– pel mateix dia al municipi.

Seròs també es planteja una consulta

U.C

L’alcalde de Seròs, Gabriel Pena, va confirmar ahir que el govern d’aquesta població del Segrià també s’ha plantejat fer una consulta popular com la d’Arenys de Munt, però que en cap cas aquesta no es plantejaria des del consistori per «salvar la qüestió formal». Pena va afirmar que avui mateix contactarà amb l’Ajuntament d’Arenys de Munt per donar-li el seu suport i va insistir que els intents per impedir el referèndum els esperonen a «posar-s’hi encara més». En aquest sentit, va destacar que, malgrat ser membre d’ERC, aquest partit polític no ha de liderar aquesta qüestió, sinó que «són les poblacions, especialment les més petites», les que han de tirar endavant aquestes consultes.

Només per a projectes urbanístics

C.R

La majoria de les consultes populars que aconsegueixen tirar endavant, amb el vistiplau de les administracions, són de caire urbanístic i, sobretot, local. Així, a Rubí, poc més d’un miler de ciutadans van decidir el passat mes de juny que la plaça Doctor Guardiet es reformi segons el projecte Nucli Rubeo. A Tordera, el març passat, la consulta sobre l’àrea residencial estratègica de Tordera va tombar el projecte, mentre que a Barcelona se sotmetrà a consulta com ha de ser la futura avinguda Diagonal. Tot i això, algunes no arriben a bon port, com a Sant Celoni, ja que el Consell de Ministres va acordar recentment denegar a l’Ajuntament que preguntés als veïns sobre la ubicació d’una àrea residencial a la zona de Can Riera.

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. Exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no és per amagar-me de res, ben al contrari, ho és per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, és ben cert), però una llobera és el Cau d'un Llop.
Aquesta entrada s'ha publicat en Independència, Nacionalisme, Política i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s