El redactor de l’editorial conjunta reconeix que l’Estatut no té futur 40 dies després de defensar-lo López Burniol creu que ni una sentència positiva aturaria el procés actual, que es tancarà amb ‘federalisme o autodeterminació’

lópez burniol

El notari Juan-José López Burniol, vinculat a Ciutadans pel Canvi (CpC), reconeixia aquest dijous, un mes després de redactar l’editorial dels 12 diaris catalans, que ja s’ha sobrepassat el ‘punt de no retorn’ i l’Estatut no té futur, ja que ni una sentència favorable aturarà el ‘problema català’. López-Burniol defensa que el problema entre Catalunya i Espanya ‘subsistirà incolumne’ sigui quina sigui la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, i assegura que ha arribat el moment de plantejar-se la qüestió ‘amb tota la seva radicalitat’. Per López Burniol les solucions només poden ser dues, ‘federalisme o autodeterminació’.

En un article a El País titulat ‘El problema español‘, el jurista i redactor de l’editorial conjunta dels 12 diaris catalans assegura que durant tot el segle XX ha persistit el ‘problema català’, i assenyala que l’articulació de l’Estat de les autonomies havia d’acabar amb un Estat federal.

López Burniol, que sempre ha defensat les tesis del federalisme, defensa que ambdós actors, Catalunya i Espanya, són dues nacions diferents, i mentre una intenta ‘precipitar una reforma estatutaria’ l’altra ‘s’enrocava en una numantina defensa de la intangilitat constitucional’.

El notari defensa que si els espanyols ‘tinguessin coratge’, desenvoluparien un Estat autonòmic en sentit federal, deixant la porta oberta perquè els territoris que ho volguessin poguessin marxar. Davant aquest carreró sense sortida, López Burniol defensa plantejar-se la sortida al ‘problema català’ amb ‘tota la seva radicalitat’, reduint les possibles solucions a dues: l’articulació de l’Estat espanyol com a Estat federal, a través d’una reforma de la constitució espanyola pactada per PP i PSOE, o el procés de secessió a través de l’autodeterminació de Catalunya i les altres nacions que actualment conformen l’Estat plurinacional.

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. Exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no és per amagar-me de res, ben al contrari, ho és per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, és ben cert), però una llobera és el Cau d'un Llop.
Aquesta entrada s'ha publicat en Independència, Nacionalisme i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s