Ningú pot aturar una nació que vol ser independent

Entrevista a Kenneth Gibson, diputat del Partit Nacionalista Escocès (SNP) al Parlament d’Escòcia.

Kenneth Gibson a Barcelona durant l'entrevista amb l'AVUI

Kenneth Gibson a Barcelona durant l'entrevista amb l'AVUI

Kenneth Gibson, diputat del Partit Nacionalista Escocès (SNP) al Parlament d’Escòcia, ha participat aquest cap de setmana en els actes de celebració del tercer aniversari de Sobirania i Progrés, una plataforma que defensa l’exercici del dret de decidir o dret a l’autodeterminació per a Catalunya.

El govern laborista de Tony Blair va impulsar fa més de deu anys la devolution, el procés per dotar d’autonomia política Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Quin balanç en fa?

Crec que el més important és l’opinió que en tenen els escocesos. I els números indiquen que sobre un 75%-80% consideren que el procés ha funcionat molt bé, que hi ha una millor gestió dels afers que afecten la vida de cada dia dels ciutadans i que Escòcia ha guanyat confiança com a conseqüència de l’entrada en funcionament del seu Parlament.

El primer ministre escocès, Alex Salmond, va arribar al poder el 2007 amb la promesa de convocar un referèndum d’independència el 2010. ¿Creu que ho podrà fer, tenint en compte que no té prou majoria al Parlament?
Nosaltres, l’SNP, encara pressionem per convocar un referèndum aquest any, al novembre. I si no podem obtenir la llum verda del Parlament, esperem que podrem obtenir-la l’any que ve, després de guanyar les eleccions escoceses. I amb una majoria més forta. Estem negociant amb els liberaldemòcrates, que podrien donar suport a un referèndum al 2011 a canvi d’entrar en un govern de coalició. Hem d’advertir, però, que nosaltres només acceptarem una coalició si la independència forma part de l’acord. No pactarem amb cap partit per a qui la independència no sigui més important que tenir el poder.

Abans de convocar el referèndum, cal que el Parlament escocès aprovi la llei corresponent. Pel que m’està dient, sembla que això és més factible per a l’any que ve…

Aquest és el tema que ara tenim entre mans. Com li he dit, nosaltres intentarem portar la llei al Parlament aquest any, després de les eleccions britàniques [previstes per a la pròxima primavera], perquè sigui aprovada entre el maig i el novembre. I si no aconseguim aprovar-la, ho tornarem a provar el 2011 després de les eleccions [escoceses]. No hi renunciarem. Confiem que el nostre partit sortirà reforçat dels pròxims comicis. Hem guanyat les tres darreres eleccions -escoceses, municipals i europees-. Esperem, doncs, tornar a guanyar amb una majoria més forta i en coalició amb els liberaldemòcrates.

Els sondejos indiquen que el líder tory, David Cameron, serà el nou primer ministre britànic. Quines conseqüències tindria una victòria conservadora a Londres sobre el procés d’autogovern d’Escòcia?
Bé, pensi que els sondejos canvien, però, en el cas hipotètic que guanyés Cameron, això no afectaria gens el procés escocès. Cameron, que té orígens escocesos, ha deixat clar que aquest és un afer que ha de decidir Escòcia i no el Regne Unit. Per tant, correspon al Parlament escocès decidir si tirar endavant o no un referèndum d’independència. Ell no ho bloquejarà. La diferència amb Espanya és que tots els partits polítics a la Gran Bretanya han dit que, si els escocesos voten per la seva independència, ells respectaran aquesta decisió. Penso que en una democràcia moderna del segle XXI no es pot bloquejar políticament la voluntat d’una nació que desitja avançar en aquest tema.

Tots els partits de l’oposició i també la premsa britànica sostenen que ara, amb la crisi econòmica i financera mundial que patim, no és el moment de cridar a referèndum…
Li he de dir que són molt deshonestos. Els conservadors volien un referèndum sobre el Tractat de Lisboa; els liberaldemòcrates, un sobre l’adhesió a la UE, i, la setmana passada, els laboristes van aprovar al Parlament de Westminster un referèndum per canviar el sistema de votació. I ara diuen que no és el moment d’un referèndum per a la independència perquè la situació econòmica no és bona… Això no és seriós! I, per altra banda, no hi ha cap motiu per pensar que una Escòcia independent no pugui afrontar una crisi bancària igual que un altre Estat independent.

Amb quins ingressos econòmics compta una Escòcia independent?
Tenim un sector potent en enginyeria, biotecnologia, indústria, agricultura, pesca i del coneixement. I no ens quedem aturats en el petroli: també mirem al futur i apostem per les energies renovables. Tenim una economia forta i equilibrada.

¿Tenen garanties de la UE que, en cas d’independitzar-se del Regne Unit, Escòcia no quedarà exclosa de la Unió?
Aquest és un argument antic, que ja no es fa servir en contra nostre. ¿Brussel·les decidiria excloure Escòcia i exposar-se a perdre bancs de pesca, camps petroliers, jaciments de gas, mercats per a l’exportació? Per què ho hauria de fer? Ningú no hi estaria interessat!

Quins arguments fan servir per convèncer els escocesos que els convé la independència?
Queda clar que és molt millor gestionar els teus propis recursos en benefici de la teva gent que no pas no fer-ho. Només cal mirar Europa i veure que bé que funcionen els països petits: Luxemburg, Dinamarca, Suècia, Noruega… Hi ha dotze Estats de la UE que tenen una població inferior a la de Catalunya. I no crec que governin millor el seu país del que ho puguin fer els catalans amb el seu.

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. Exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no és per amagar-me de res, ben al contrari, ho és per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, és ben cert), però una llobera és el Cau d'un Llop.
Aquesta entrada s'ha publicat en Catalunya, Independència, Política i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Ningú pot aturar una nació que vol ser independent

 1. I Palestina? I el Sahara?
  No cola, gràcies!

  • Andreu ha dit:

   Perquè no cola?.
   Palestina i Sahara també, aquest article està dins un context europeu que dona una certa garantia a qualsevol procès soberanista, i Escòcia n’es un exemple.

 2. Totalment d’acord si tot això es el que veiem, per què un país com Catalunya ens costa tan els Catalans em posar-ho em pràctica?.
  Per poc que visualitzem el nostra país Catalunya, en el món Europeo, és veu perfectament que podem ser un país igual que els models dels nostres països referents nòrdic, però a la par sud .
  Qui dubte que Europa no ens acceptaria a Catalunya com a país? Par els Europeus, nosaltres seriem un projecta immediat de futur i contribuiríem com un país ric. Per posar-nos estructuralment em total modernitat i “al dia”, pesaríem de forma immediata ha tindre una plena ocupació amb tot els àmbits. Deixar de pagar vint mil milions d’Euros a Espanya, i el més important, poguera fer la nostre pròpia administració econòmica dels NOSTRES treballs. La nostre situació seria igual que Holanda o Suècia, doncs a que tenim por? està demostrat que fa tres cens anys estem intentant `lligar una maionesa em un ou Espanyol i un Català i encara no ho hem aconseguit´
  Amb tota sinceritat, si pensem que junts amb el nostre país germà Espanya estem caient en l’error de sempre. Serà qüestió de veure clar el nostre horitzó i no preocupar-se tant dels objectius d’Espanya, res a veure amb els nostres. Si la nostra il•lusió, desig o futur per a la nostra propera generacions és el progrés de Catalunya, i cal saber que l’única forma és la democràtica. Si el poble Català acceptes la Independència. No cal esperar que se’ns Amb tota sinceritat, si pensem que junts amb el nostre país germà Espanya estem caient en l’error de sempre. Serà qüestió de veure clar el nostre horitzó i no preocupar tant dels objectius d’Espanya que per res són els nostres. Si la nostra il•lusió, desig o futur per a la nostra propera generacions és el progrés de català i cal saber que l’única forma és la democràtica. Si el poble Catalan acceptar la Independència a traves d’un referèndum No cal esperar que se’ns concedeixi cap permís per a la nostra Catalunya de Ple Dret, No cal esperar res, doncs mai Espanya ens donarà res. Hi ha que tenir present que tenim resol el Servei Militar Espanyol, posar-se a mans de les normes Europees i la moneda exactament el mateix, estem en democràcia i aquest moment ha la vista del món “Catalunya té les portes obertes a la independència ”
  REFERÈNDUM, VA SER DENEGAT PER LA TOTALITAT DEL PARLAMENT CATALÀ, Segons els nostres polític actuals inclòs els de la oposició varen dir NO al referèndum vinculant… Va ser Por, falta de Patriotisme, de confiança… no importa però cal tenir-ho sempre present. Ara aquestes consultes respecta a la Independència, brullen del poble de la base, res dels polític i no son vinculants però SÍ molt transcendents, ha sorgit de una gran part del poble que SÍ creu amb aquesta solució, i m’encloc Jo, no ens enganyem no caiguem em els rumors e intoxicacions que han començat a sortir, i si segueix al camí esperat els atac i trampes per part de interessos oposats a la independència s’incrementaran brutalment com ja està pesant per Internet. Els Resultats dels Independentistes son molt superiors els del propis politics que estan governant em unes `cotes´ molt per sota de les participacions de les del poble, sense cap suport dels medis informatius…
  Salutacions a tots

 3. Totalment d’acord si tot això es el que veiem, per què un país com Catalunya ens costa tan els Catalans em posar-ho em pràctica?.
  Per poc que visualitzem el nostra país Catalunya, en el món Europeo, és veu perfectament que podem ser un país igual que els models dels nostres països referents nòrdic, però a la par sud .
  Qui dubte que Europa no ens acceptaria a Catalunya com a país? Par els Europeus, nosaltres seriem un projecta immediat de futur i contribuiríem com un país ric. Per posar-nos estructuralment em total modernitat i “al dia”, pesaríem de forma immediata ha tindre una plena ocupació amb tot els àmbits. Deixar de pagar vint mil milions d’Euros a Espanya, i el més important, poguera fer la nostre pròpia administració econòmica dels NOSTRES treballs. La nostre situació seria igual que Holanda o Suècia, doncs a que tenim por? està demostrat que fa tres cens anys estem intentant `lligar una maionesa em un ou Espanyol i un Català i encara no ho hem aconseguit´
  Amb tota sinceritat, si pensem que junts amb el nostre país germà Espanya estem caient en l’error de sempre. Serà qüestió de veure clar el nostre horitzó i no preocupar-se tant dels objectius d’Espanya, res a veure amb els nostres. Si la nostra il•lusió, desig o futur per a la nostra propera generacions és el progrés de Catalunya, i cal saber que l’única forma és la democràtica. Si el poble Català acceptes la Independència. Amb tota sinceritat, si pensem que junts amb el nostre país germà Espanya estem caient en l’error de sempre. Serà qüestió de veure clar el nostre horitzó i no preocupar tant dels objectius d’Espanya que per res són els nostres. Si la nostra il•lusió, desig o futur per a la nostra propera generacions és el progrés de català i cal saber que l’única forma és la democràtica. Si el poble Catalan acceptar la Independència a traves d’un referèndum No cal esperar-se que se’ns concedeixi cap permís per a la nostra Catalunya de Ple Dret, No cal esperar res, doncs mai Espanya ens donarà res. Hi ha que tenir present que tenim resol el Servei Militar Espanyol, posar-se a mans de les normes Europees i la moneda exactament el mateix, estem en democràcia i aquest moment ha la vista del món “Catalunya té les portes obertes a la independència ”
  REFERÈNDUM, VA SER DENEGAT PER LA TOTALITAT DEL PARLAMENT CATALÀ, Segons els nostres polític Catalans actuals inclòs els de la oposició CIU i ERC varen dir NO al referèndum vinculant… Va ser Por, falta de Patriotisme, de confiança… no importa però cal tenir-ho sempre present. Ara aquestes consultes respecta a la Independència, brullen del poble de la base, res dels polític i no son vinculants però SÍ molt transcendents, ha sorgit de una gran part del poble que SÍ creu amb aquesta solució, i m’encloc Jo, no ens enganyem no caiguem em els rumors e intoxicacions que han començat a sortir, i si segueix al camí esperat els atac i trampes per part de interessos oposats a la independència s’incrementaran brutalment com ja està pesant per Internet. Els Resultats dels Independentistes son molt superiors els del propis politics que estan governant em unes `cotes´ molt per sota de les participacions de les del poble, sense cap suport dels medis informatius ni economics…
  Salutacions a tots i Endavant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s