L’anunci de la sentència del Constitucional empeny el moviment sobiranista

La sentència del tribunal espanyol imposa una retallada molt important · La mobilització popular i la votació del 25 d’abril poden obrir el camí a un referèndum convocat oficialment pel parlament · El president Montilla demana unitat als partits ‘sigui quina sigui’ la sentència

El Tribunal Constitucional espanyol es reunirà els dies 14 i 15 d’abril per aprovar la sentència sobre l’estatut (pdf), que ha de tancar el model d’estat de les autonomies. La publicació de la sentència, molt dura contra l’estatut, marcarà un abans i un després del moviment sobiranista, que ja té la vista posada en un referèndum oficial convocat pel parlament.

Una sentència del TC, motivada pels recursos del Partit Popular i del defensor del poble espanyol contra l’estatut aprovat per referèndum a Catalunya, pot tancar definitivament el procés d’autogovern autonòmic de l’estat espanyol. La reacció popular que se susciti determinarà el camí polític que seguirà el país. Òmnium Cultural va proposar una mobilització de rèplica a la sentència tan immediata com fos possible, si retallava l’estatut aprovat.

La proximitat de la sentència amb la tercera tanda de consultes sobre la independència, el 25 d’abril, la pot convertir en un índex de l’opinió ciutadana. Tinguem en compte que la del 25-A és la tanda de consultes més important, perquè hi ha convocats més d’un milió de votants d’uns dos-cents municipis de tot Catalunya.

Ja fa uns quants mesos que s’ha anat covant, entre sectors independentistes diversos, l’acord de posar en marxa una iniciativa popular que, a l’empara de la llei de consultes populars aprovada pel parlament, permeti de demanar oficialment a la gent si autoritza el govern a emprendre una reforma legal amb vista a formar l’estat lliure de Catalunya dins la Unió Europea.

En aquest context, l’anunci de la publicació de la sentència del Constitucional després de quatre anys de deliberacions no fa sinó galvanitzar el moviment polític sobiranista i convida a donar per definitivament tancada l’etapa de l’estat espanyol de les autonomies.

Montilla demana ‘unitat’

El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, demana la màxima unitat als partits catalans ‘siguin quines siguin les circumstàncies, per a defensar i millorar l’autogovern català i per a defensar la constitucionalitat de l’estatut’.

El referèndum seria legal fins i tot després de la sentència

L’article 122 de l’actual estatut no és impugnat. Per tant, sigui quina sigui la sentència, la Generalitat continuarà tenint la competència de convocar una consulta per a demanar si els votants l’autoritzen a emprendre una reforma constitucional per la independència.

ARTICLE 122. CONSULTES POPULARS

Correspon a la Generalitat la competència exclusiva per a l’establiment del règim jurídic, les modalitats, el procediment, l’acompliment i la convocatòria per la mateixa Generalitat o pels ens locals, en l’àmbit de llurs competències, d’enquestes, audiències públiques, fòrums de participació i qualsevol altre instrument de consulta popular, salvant el que disposa l’article 149.1.32 de la Constitució.

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. Exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no és per amagar-me de res, ben al contrari, ho és per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, és ben cert), però una llobera és el Cau d'un Llop.
Aquesta entrada s'ha publicat en Catalunya, Independència, Nacionalisme, Política i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s