Equivocacions amb la xenofòbia

www.elperiodico.cat/ca/noticias/opinio/equivocacions-amb-xenofobia-1053424

elperiodico.cat| Jun 24th 2011

L’ascens de Plataforma per Catalunya, que ha passat de 17 a 67 regidors, i la consecució de l’alcaldia de Badalona per part de Xavier García Albiol, amb un discurs xenòfob, encara que ens posi a l’altura de la majoria de països europeus que tenen partits antiimmigració en ajuntaments i parlaments, hauria de servir de lliçó per reflexionar què s’ha fet malament i quins missatges i actituds, llançats des de partits democràtics, aconsegueixen el contrari. I és que a Catalunya i Espanya, amb un índex d’atur més alt que el dels nostres veïns i una immigració que ha arribat fa poc, i sense diputats d’origen estranger als partits de dreta i esquerra, la fractura social que es pot produir serà més difícil d’afrontar.

Que un dirigent del PP governi Badalona, més enllà de les simpaties que tingui cadascú, no seria preocupant si no fos perquè ho ha fet amb un discurs relatiu a la immigració oposat al que practiquen els seus companys de partit que governen a Madrid o València. Els que gestionen els serveis socials no poden anar dient, com ha fet Albiol, que els immigrants acaparen els recursos o que es mima en excés els magribins, perquè això, senzillament, és fals.

García Albiol i Josep Anglada tenen en comú haver encapçalat protestes contra l’obertura de mesquites i en contra que se cedeixi sòl públic per construir-ne de noves. Anglada va saltar a la fama el 2002 per encapçalar a Premià de Mar el moviment contra una mesquita, i Albiol va iniciar una campanya el 2006 contra l’obertura d’una altra a Montigalà.

Per frenar la Plataforma a Vic es va fer un Govern d’unitat que pretenia aïllar-la, i el resultat ha estat que ha obtingut un regidor més. S’ha dit que aquesta estratègia va ser un error. Jo penso que l’error va ser llançar la proposta sobre el padró, sabent que s’hauria de fer marxa enrere, elevant Anglada a la fama, i fent els partits democràtics declaracions que, més que justificar la proposta, el que feien era legitimar Anglada. Així, l’alcalde, Vila d’Abadal, va declarar que havia fet la proposta «per salvar la ciutat», mentre que el socialista Josep Burgaya ho justificava dient que «els autòctons també tenen els seus drets». El mateix es pot retreure a l’exministre Celestino Corbacho quan va dir que «les normes no les poden posar els últims que s’empadronen». Si per diferències culturals alguns immigrants incompleixen les normes, senzillament, després d’advertir-los-ho, se’ls aplica les sancions. I comparteixo l’opinió dels que proposen que l’incivisme reiterat ha de ser tingut en compte a l’hora de concedir, per exemple, la renovació dels papers. Tampoc serveixen de gaire les proclames de «¡No passaran!» i dir-los feixistes. El que s’ha de fer és, senzillament, tenint a la mà les xifres d’ajudes socials, dir-los mentiders i, sobretot, entendre els veïns autòctons de blocs on ara els estrangers són ells.

Els dies següents a les eleccions, Plataforma va anunciar que al Vendrell i Salt donarien el seu suport als caps de llista de CiU, Benet Jané i Jaume Torramadé. Recordem que al Vendrell Jané ha aconseguit governar quatre anys, malgrat que estava en minoria, gràcies al vot habitual dels regidors de Plataforma, sense que la direcció de CiU forcés a trencar l’entesa. Finalment, després de l’anunci de la Generalitat, que demandaria per calúmnies Plataforma per Catalunya per la propaganda del fals xec que els immigrants rebrien, Plataforma va retirar el seu suport als caps de llista de CiU.

I és que, tan greu com donar la raó als xenòfobs amb discursos ambigus, és aprofitar-se de la seva presència al consistori, com va passar al Vendrell, o no negar els rumors que es difonen, com ha passat ara a Salt.

Allà, el democristià Jaume Torramadé ha recuperat l’alcaldia gràcies a la pèrdua de tres regidors de la candidatura de la socialista Iolanda Pineda, que han anat a parar a Plataforma. Torramadé va demanar a la premsa, en la seva presa de possessió, que parlés de Salt de manera positiva. Tot seguit, Josep Antoni Duran Lleida va manifestar que era hora que els partits afrontessin amb rigor la immigració. Però penso que Duran no estava al lloc més propici per predicar, ni Torramadé estava legitimat per demanar rigor informatiu, atesa la seva complicitat o passivitat davant de certs rumors que Plataforma va fer córrer a Salt.

Així, a primers de maig, des de blocs creats expressament i des de Facebook, es reproduïa que Pineda havia autoritzat la construcció de la mesquita salafista més gran d’Europa. Es van redactar entrevistes falses i es van recollir firmes en contra. Doncs bé, aquesta falsa notícia va aparèixer al Facebook de l’actual alcalde el 9 de maig, amb comentaris del seu amic de Facebook Carles Bonet, cap de llista de Plataforma. I, pel que fos, Torramadé no solament no ho va negar, sinó que no va eliminar del seu mur la falsa notícia. I és que els infundis en política no sempre són dolents si treuen vots al teu adversari, malgrat que els racistes han vingut per quedar-s’hi. Periodista.

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. Exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no és per amagar-me de res, ben al contrari, ho és per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, és ben cert), però una llobera és el Cau d'un Llop.
Aquesta entrada s'ha publicat en Catalunya, Política i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s