Una tardor convulsa

Una tardor convulsa

Acabem el juliol i marxem de vacances en un entorn econòmic marcat pel desori de l’eurozona sobre el fort endeutament d’alguns Estats entre els quals ens trobem i davant l’expectativa de viure una tardor convulsa socialment i políticament, amb la possibilitat que Espanya celebri eleccions i en el mateix període en què Catalunya haurà de configurar uns pressupostos per a l’any vinent que segueixin amb l’aprimament de l’estructura administrativa i de les polítiques públiques.

La crisi de confiança financera i les seves conseqüències en l’economia continuen a l’ull de l’huracà, agreujades per la manca de lideratge polític a molts Estats i, sobretot, en el conjunt de la Unió Europea (UE).  Per això, un govern econòmic europeu, amb la inevitable cessió dels Estats d’una part de la seva sobirania, és el camí i la solució per reconstruir un model econòmic esgotat i deficient que no només tenim nosaltres, sinó la majoria de països de l’eurozona. Quan vam entrar a la UE i després vam crear la moneda única coneixíem els reptes i els riscos a què ens enfrontàvem –de la concentració que es produiria de determinades activitats industrials i empresarials, dels moviments laborals transnacionals que comportaria la creació de la lliure circulació dels ciutadans i dels treballadors, etc.–, però sols vam voler veure, vendre i beneficiar-nos dels avantatges que la nova situació aportava sense afrontar els canvis de futur que la situació comportava.

És evident que hi ha hagut abusos i manca de criteri, realisme i responsabilitat en les politíques d’inversió i la despesa pública de moltes administracions, en el fort endeutament privat pel consum per damunt de les possibilitats reals i en la inversió i especulació immobiliària. Però també és cert que moltes entitats financeres es van beneficiar de la situació. Nosaltres, específicament, tenim un euro que no podem pagar i una sobrevaloració dels actius inmobiliaris que no es poden ajustar. En tot cas, ara tots viatgem en un mateix vaixell i no existeix una millor alternativa de futur que continuar junts. Per tant, tots hem de fer els ajustos i els esforços necessaris per fixar el rumb de l’embarcació, tot acceptant el lideratge dels més forts. Més Europa és l’única solució possible per a nosaltres i les futures generacions en un món global i obert.

A l’Estat espanyol, les necessitats d’afrontar mesures valentes per millorar les expectatives dels aturats, d’alleugerir les dificultats financeres de moltes petites i mitjanes empreses, de continuar ajustant la despesa pública i de fer les reformes estructurals necessàries per assentar les bases per a la recuperació econòmica,, ara vénen frenades per les especulacions d’un avançament electoral. I pensem que davant aquesta situació només hi ha dues opcions possibles. La primera és refredar aquestes expecatives i actuar amb la màxima celeritat per aprovar les mesures que calguin. L’altra alternativa és convocar els comicis generals el més aviat possible, opció que sembla ara la més realista. L’Estat necessita un govern fort. I també ho necessitem per a Catalunya. Molts dels nostres problemes tenen la seva solució en la forma en com s’afrontin a nivell espanyol. Així mateix, també depèn en gran part de la unitat i la força que els catalans tinguem al Congrés dels Diputats i al Senat per fer-nos respectar i ser influents. Donar la paraula i el vot als ciutadans és el que cal ara.

A Catalunya, a la tardor, en ple procés de les eleccions generals, en un entorn de tensió social per la situació econòmica d’empreses i laboral de moltes persones i per la implementació de l’aprimament de les polítiques públiques, el Govern haurà de confeccionar i aprovar uns nous pressupostos. L’Executiu haurà de tornar a ser realista. Creiem que els comptes que haurà d’elaborar el conseller Mas-Colell hauran de ser restrictius de nou, i la realitat serà que si fins ara les conseqüències han estat només per a millorar l’eficiència de la gestió pública, que sempre és possible i necessària, ara el Govern haurà de plantejar les prioritats en l’acció pública, amb uns recursos més limitats i només serà possible amb la col·laboració i l’esforç de tots.

Ens esperen temps complicats i difícils. La tardor pot ser l’inici d’un any 2012 molt dur econòmica i socialment. Haurem de ser realistes, solidaris, austers, eficients i amb una visió a llarg termini. Amb esforç i responsabilitat individual i col·lectiva ens en sortírem, però tots haurem d’aportar per superar aquests escenaris convulsos que viurem tornant de les vacances. De moment, acabeu de passar un bon estiu!

Xavier Martí, president de “SENTIT COMÚ PER CATALUNYA”.

Quant a El Cau del Llop

Vaig néixer a Manlleu -Osona- un dilluns 5 d’agost de 1940, tot i que en el “Libro de Família” hi consta el dia 8 en lloc del dia 5, coses dels registradors d’aquella època, ara visc a Sabadell -Vallès Occidental-. He estudiat, he treballat, (això es historia passada i forma part de la meva vida anterior) i ara no importa ni el què ni ha on, estic feliçment casat i enamorat de la meva família, soc pare de tres fills i avi de vuit nets, exerceixo de Jubilat a plena dedicació i procuro gaudir d’aquest moment. Si veieu que el meu nom d’usuari es El Cau del Llop no es per amagar-me de res, ben al contrari, ho es per la senzilla raó etimològica de l’origen del meu cognom (mal escrit, es ben cert), però una llobera es un cau d'un llop. I com dic a la capçalera del bloc, A la recerca de valors… , i també perquè es una finestra oberta al mon que em permet participar-hi, sense interpretacions d’altres que m’ho impedeixin.
Aquesta entrada s'ha publicat en Catalunya, Política i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s